Domů » Seznam míst » 12/C Ryzlink rýnský

12/C Ryzlink rýnský

Karlín | Body výletní trasy
Ryzlink rýnský se pěstuje téměř ve všech vinohradnických oblastech světa. U nás se o něm někdy hovoří jako o "víně králů a králi vín".

Původ

Ryzlink rýnský je starobylou odrůdou německého původu z okolí řeky Rýn. Na vzniku náhodného semenáče se pravděpodobně podílely odrůd Heunisch bílý a Tramín. Některé zdroje uvádí, že na území České republiky se dostal už ve 14. století za vlády Karla IV., jiné zdroje uvádí, že se o jeho rozšíření zasloužil mnišský Řád svatého Benedikta až v 17. století. Do Státní odrůdové knihy byl zaregistrován v roce 1941. V současné době se pěstuje skoro ve všech vinohradnických oblastech světa. U nás patří mezi nejpěstovanější odrůdy a najdeme ho nejvíce v podoblasti Slovácké a Mikulovské, v Čechách pak na Mělnicku.

Jak ho poznáme?

Rašení i kvetení této odrůdy je pozdní. Hrozny dozrávají v závislosti na ročníku kolem poloviny října. Vyznačuje se malým až středně velkým hustým hroznem, většinou válcovitě-kuželovitým. Bobule jsou malé až střední, kulatého tvaru, s pevnou žlutozelenou barvou slupky a zlatohnědým líčkem s hnědými tečkami z osluněné strany. List bývá střední velikosti, výrazně pětilaločnatý, se středně hustým ochlupením spodní strany listu.  Řapíkový výkrojek bývá překrytý s průsvitem. 

Pro vinohradníky

Jedná se o odrůdu bujnějšího růstu se střední odolností k napadení padlím révy, plísní révy, středně odolává také proti napadení plísní šedou a sprchávání květenství. Za příznivého počasí může dosahovat po napadení ušlechtilou plísní šedou i botrytického výběru. Proti zimním mrazům vykazuje vysokou odolnost. Výnos bývá obvykle středně vysoký se středně vysokou až vysokou cukernatostí. Ryzlink rýnský je náročný na polohu, neboť preferuje svahy s jižní, jihovýchodní nebo jihozápadní orientací. Je odrůdou vhodnou do chladného podnebí, kde dává vzniknout vínům krásného aromatického profilu a jemné kyselinky. Ryzlink rýnský není náročný na půdní podmínky, nevhodné jsou však těžké jílovité a příliš vápenaté půdy.

Pár slov k vínu

Víno světle zelenožluté barvy až jantarové barvy dle vyzrálosti a ročníku. Ve vůni můžeme najít aroma lipového květu, kdoulí, případně ananasu, později meruněk, až po petrolejové a medové tóny u nazrálých vín. V chuti bývá plné, harmonické, minerální a kořenité, svěží, šťavnaté, s pikantní kyselinkou. Víno je velmi vhodné k archivaci.

K jakému jídlu se hodí

Je ideální volbou k předkrmům, zeleninovým polévkám, rybám a drůbeži. Starší ročníky můžeme podávat ke zrajícím sýrům a pečeným masům. Vína se zbytkovým cukrem vhodně doplní dezerty a ovocné saláty.  

Zajímavosti

Ryzlink rýnský je právem považován za „Víno králů a král vín“. Tato odrůda byla velmi populární také na císařském dvoře.  

Značka: RR
Známé také jako: Riesling, Rheinriesling, Starosvětské, Lipka, Roháč nebo Rýňák
Mezinárodní názvy: Riesling

Máte dotaz?

Napište nám. Co nejdříve se vám ozveme zpátky.

    Chráněno službou reCAPTCHA. Google ochrana soukromí a smluvní podmínky.