Domů » Seznam míst » 16/A Chardonnay

16/A Chardonnay

Čejč | Body výletní trasy
Chardonnay je populární odrůda celosvětového významu, původem z Francie. Vína jsou vhodná pro dlouhodobé zrání, např. v barikových sudech.

Původ

Chardonnay je historická odrůda pocházející z Francie, z oblasti Burgundska. Jedná se pravděpodobně o samovolného křížence odrůd Heunisch s odrůdou ze skupiny Pinot. Tato populární odrůda má celosvětový význam. Kromě Francie se hojně pěstuje ve většině evropských států, dále pak v Kalifornii, Chille, Argentině, Austrálii a jižní Africe.  Do Státní odrůdové knihy byla zaspána v roce 1987. Nejvíce se pěstuje v podoblasti Mikulovské a Slovácké. V Čechách je jí nejvíce v Mělnické vinohradnické podoblasti.

Jak ho poznáme?

Rašení odrůdy nastává středně raně, kvete raně, bobule zaměkají v 1. polovině srpna a hrozny dozrávají koncem září až do poloviny října. Typický hrozen je malý až středně velký, válcovitého tvaru, s hustým uspořádáním bobulí. Bobule jsou středně velké, kulaté, se žlutozelenou barvou slupky a nahnědlým líčkem na osluněné straně. Odrůda je středně bujného růstu. Dospělý list bývá středně velký, tmavě zelený, okrouhlý, celokrajný, případně mělce tříaločný. Pro odlišení od odrůdy Rulandské bílé, se kterou je Chardonnay jinak velmi podobné, je důležitý řapíkový výkrojek. U Chardonnay bývá řapíkový výkrojek lyrovitě otevřený a žilky probíhají u okraje listového výkrojku. 

Pro vinohradníky

Odrůda středně odolává proti napadení plísní révy i plísní šedou. Nízkou odolnost vykazuje vůči napadení padlím révy. Středně odolná je proti sprchávání květenství, zejména v hustých výsadbách. Zimním mrazům odolává poměrně dobře, více citlivá je na napadení jarními mrazíky. Tuto odrůdu je proto vhodné vysazovat do středních poloh svahu, nejlépe na jižní osluněné svahy. V příliš horkých polohách je odrůda náchylná na hnědnutí slupky, což se následně může projevit ve víně jako nežádoucí připálené tóny. Půdy jsou vhodné záhřevné hlinité, kamenité, dobře snáší i vyšší obsah vápníku v půdě. Výnos hroznů lze očekávat středně vysoký, cukernatost v moštu bývá poměrně vysoká.

Pár slov k vínu

Víno bývá zelenožluté barvy s nazlátlými odlesky. Ve víně lze najít ovocité tóny, květ akátu, aroma citrusových plodů až po tóny pražených oříšků, případně medu u vín z vyzrálejších hroznů. Chuť je plná, harmonická s elegantní kyselinkou.  Vhodné je dlouhodobé zrání vína, pro které lze zvolit barikové sudy. Vhodné je také pro výrobu šumivých vín. V oblasti Champagne ve Francii je Chardonnay jednou ze základních odrůd pro výrobu šampaňského.   

K jakému jídlu se hodí

Skvěle se snoubí s rybami a ostatními plody moře, s drůbeží a se smetanovými omáčkami. Vhodně doplní také paštiky, pečené maso a zrající sýry.

Zajímavosti

Dříve se mělo za to, že Chardonnay je totožné s odrůdou Rulandské bílé. Až od roku 1896 byla vyhlášena jako samostatná odrůda.

Značka: CH
Známé také jako: Pinot Chardonnay, Šardone, Šardonka, Burgundské bílé skoré
Mezinárodní názvy: Chardonnay

Máte dotaz?

Napište nám. Co nejdříve se vám ozveme zpátky.

    Chráněno službou reCAPTCHA. Google ochrana soukromí a smluvní podmínky.