Domů » Seznam míst » 08/A Cabernet Moravia

08/A Cabernet Moravia

Karlín | Body výletní trasy
Tuto odůdu vyšlechtil v roce 1975 pan Glos z Moravské Nové Vsi křížením odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe.

Původ

Odrůdu Cabernet Moravia vyšlechtil v roce 1975 pan Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi křížením odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe. V roce 2001 byla zapsána do Státní odrůdové knihy a od roku 2002 je právně chráněná. Tato relativně nová odrůda se pěstuje převážně ve Velkopavlovické a Slovácké podoblasti.

Jak ho poznáme?

Jedná se o pozdní moštovou modrou odrůdu, jejíž bobule zaměkají od poloviny srpna a hrozny dozrávají v polovině října. Typický hrozen bývá středně velký až velký, středně hustý až hustý, kuželovitého tvaru a u základu třapiny rozvětvený. Jeho středně velké kulaté bobule jsou tmavomodré až tmavočerné barvy. Dužnina není buď zabarvena vůbec, nebo pouze jemně. List je středně velký až velký, tmavozelený, tří až pětilaločnatý, lehce zvlněný, na spodní straně listu hustě chloupkovitý.  Řapíkový výkrojek je lyrovitý, otevřený, případně překrytý s průsvitem. 

Pro vinohradníky

Odolnost této odrůdy proti napadení plísní šedou je střední, plísni révy je nižší a padlí révy odolává středně. Cabernet Moravia vykazuje dobrou odolnost proti sprchávání i proti zimním mrazům. Jedná se o odrůdu náročnou na polohu. Dobře prosperuje pouze na dostatečně osluněných teplých svazích.  Provedeme-li vhodný řez keře pro jeho nižší zatížení a následně šetrné odlistění v zóně hroznů, případně redukci násady, můžeme získat výborné aromatické víno s ovocnými tóny. Výnos hroznů bývá obvykle vysoký, cukernatost moštu můžeme očekávat střední.

Pár slov k vínu

Víno je krásně tmavě rubínové barvy s fialovými odlesky. Ve vůni lze najít aroma černého rybízu, malin, višní, případně náznak kávy a čokolády. V chuti bývá plné, harmonické, s příjemnou tříslovinou, případně s jemnou kyselinkou, a dlouhou ovocitou dochutí. V závislosti na pěstební technologii a ročníku můžeme v chuti najít také typicky kabernetově travnaté tóny s náznakem makovic a papriky. Víno je vhodné k archivaci a ke zrání v barikových sudech. 

K jakému jídlu se hodí

Ideální snoubení „Morávky“ je s tmavými kořeněnými masy a se zvěřinou. Vhodně doplní tvrdé sýry a sýry s ušlechtilou plísní. Zajímavé může být také jeho podávání ke kořenité pikantní úpravě úhoře.

Zajímavosti

Cabernet Moravia je první „kabernetová odrůda“, která byla vyšlechtěna v České republice.

Značka: CM
Známé také jako: Morávia nebo Morávka
Mezinárodní názvy: Cabernet Moravia

Máte dotaz?

Napište nám. Co nejdříve se vám ozveme zpátky.

    Chráněno službou reCAPTCHA. Google ochrana soukromí a smluvní podmínky.