09/C Modrý Portugal
Modrý Portugal je středně raná modrá moštová odrůda nejasného původu. Z Portugalska, jak by se mohlo zdát, však nepochází.
Původ
Jedná se historicky významnou odrůdu nejasného původu. Lze usuzovat, že může jít o spontánního křížence odrůd Blaue Zimmettraube a Sylvánské zelené. Od dob dávno minulých je pěstován zejména v Dolním Rakousku, Maďarsku a Německu, později na Slovensku. Najdeme ho také v Rumunsku a státech bývalé Jugoslávie. U nás je pěstován od 18. století a do Státní odrůdové knihy byl zapsán v roce 1941. V České republice má nejvyšší zastoupení v podoblasti Velkopavlovické a Slovácké. Z českých podoblastí se pěstuje zejména na Mělnicku a Litoměřicku.
Jak ho poznáme?
Odrůda raší středně raně, bobule zaměkají koncem července a rychle dozrávají, plná zralost nastává ke konci září, případně začátkem října. Typický hrozen bývá středně velký až velký, středně hustý až hustý, kuželovitého tvaru, u základu třapiny křídlatý. Barva bobulí je tmavomodrá s jemným voskovým ojíněním. Bobule jsou kulaté, středně velké, se šťavnatou dužninou bez zabarvení a s tenkou slupkou. Dospělý list je střední až větší velikosti, tří až pětilaločnatý, hladký a lehce zvlněný. Bazální výkrojek je uzavřený, lyrovitý, s průsvitem, málokdy otevřený.
Pro vinohradníky
Modrý Portugal málo odolává proti napadení houbovými chorobami, zejména díky svému bujnému růstu. Je proto nezbytná vhodná chemická ochrana a dobře provzdušněný keř. Dobře odolává sprchávání i chloróze. Vůči mrazu vykazuje nižší odolnost, proto je vhodné ho vysazovat především na svahovité a slunné pozemky. Na půdní podmínky není příliš náročný, nevyhovují mu však vlhké půdy a půdy s vysokým obsahem dusíku. Zatížení keře volíme v závislosti na požadované kvalitě hroznů. Výnos hroznů lze očekávat středně vysoký až vyšší, cukernatost v moštu bývá středně vysoká.
Pár slov k vínu
Barva vína je světle rubínová. Vůně je jemná s tóny peckového ovoce, případně fialek. Chuť bývá krásně sametová, ovocná, lehčí, vyvážená s nižší tříslovinou a jemnou kyselinkou. Modrý Portugal je jednou z povolených odrůd pro výrobu Svatomartinského vína.
K jakému jídlu se hodí
Víno je vhodné podávat k obloženým mísám, drůbežímu masu, grilovaným rybám a ke zrajícím sýrům.
Zajímavosti
Jistá teorie praví, že tuto odrůdu v roce 1772 dostal rakouský velvyslanec hrabě Fries v Portu a následně ji vysadil u Vídně. Je však možné, že se pouze zdála být podobná s víny z Portugalska. Dle historických ani současných zjištění však odrůda z Portugalska nepochází.
Značka: MP
Známé také jako: Portugalské modré, Blauer Portugieser, nebo lidově Portugal, Portugíz, Skorák, Skoré rané, Černé rané
Mezinárodní názvy: Blauer Portugieser