Domů » Seznam míst » 06/C André

06/C André

Šardice | Body výletní trasy
André je česká odrůda vyšlechtěná v roce 1961 panem Horákem ve Velkých Pavlovicích. Rodiči jsou odrůdy Frankovka a Svatovavřinecké.

Původ

O vznik této původem české odrůdy se zasloužil šlechtitel Jaroslav Horák v roce 1961 ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích. Rodiči jsou odrůdy Frankovka a Svatovavřinecké. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda André zapsána v roce 1980. Jedná se tedy o poměrně novou odrůdu. Pěstuje se zejména u nás a na Slovensku. Největší zastoupení u nás má v podoblasti Velkopavlovické a Slovácké. 

Jak ho poznáme?

Rašení a kvetení nastává středně pozdně až pozdně. Hrozny dozrávají většinou až v druhé polovině října. Hrozen se vyznačuje střední až větší velikostí, kuželovitým tvarem, bývá hustý a u základu třapiny křídlatý. Bobule jsou středně velké, kulatého tvaru, modročerné barvy s jemným voskovým ojíněním a středně pevnou slupkou. Dužnina nemá antokyanové zbarvení. Růst je středně bujný až bujný. Dospělý list je středně velký až velký, pětilaločnatý, tmavě zelené barvy, lehce zvlněný, na spodní straně listu jemně ochlupený. Bazální výkrojek bývá plně překrytý a bez průsvitu.

Pro vinohradníky

Odrůda středně odolává proti napadení plísní révy a padlím révy. Poměrně odolná je vůči napadení plísní šedou. Dobře odolává také mrazům. Díky pozdnímu rašení není tolik vystavena jarním mrazíkům, se zimními mrazy si většinou dobře poradí z důvodu dobré vyzrálosti dřeva. Vysazuje se pouze do nejteplejších vinohradnických poloh, na jižně orientované dobře osluněné svahy. Půdy jí vyhovují hluboké, dobře vyživované, teplé půdy s dobrou vododržností, zejména hlinité. Plodnost lze očekávat vyšší, cukernatost v moštu střední.

Pár slov k vínu

Víno z odrůdy André zaujme výraznou tmavě červenou barvou, ve vůni se objevují tóny ostružin, borůvek, višní, případně povidel. Chuť bývá plná,  lehce kořenitá s výraznější tříslovinou u mladých vín. Po delším zrání se víno zjemní, je vhodné pro zrání vína použít dřevěné sudy. Ideální je také dlouhodobá archivace. Pokud je dobrý ročník, může být z hroznů André zajímavou variantou výroba ledových či slámových vín. 

K jakému jídlu se hodí

Pokud doplníme tmavá masa, skopové, zvěřinu nebo uzená masa vyzrálým vínem z této odrůdy, můžeme dosáhnout ideálního snoubení. Skvěle se hodí také k výrazným sýrům s tmavou plísní. 

Zajímavosti

André bylo pojmenováno po Christianovi Karlu André, německému pedagogovi a přírodovědci, který v Brně mj. založil první spolek pro šlechtění ovoce na světě, čímž prohloubil zájem o šlechtění ovoce křížením.

Značka: AN
Známé také jako: semenáč A 16/76, Andrea
Mezinárodní názvy: André

Máte dotaz?

Napište nám. Co nejdříve se vám ozveme zpátky.

    Chráněno službou reCAPTCHA. Google ochrana soukromí a smluvní podmínky.