05/B Frankovka
Frankovka se řadí mezi staré odrůdy středoevropského původu. Nejlépe vyniká v teplých lokalitách na dobře osluněných svazích.
Původ
Frankovka patří mezi staré odrůdy středoevropského původu, avšak stále zůstávají otazníky nad místem původu a konkrétním křížením odrůd, ze kterých vzešla. Pocházet může buď z Rakouska nebo Německa, případně z Chorvatska, ve hře je také Slovinsko nebo Francie. Jedním z rodičů byla pravděpodobně odrůda Heunisch. V roce 1941 byla Frankovka zapsána do Státní odrůdové knihy v ČR. U nás je hlavní nejpěstovanější modrou moštovou odrůdou. Potkáme se s ní však hlavně na Moravě, neboť dozrává pozdě a jsou pro ni vhodné teplejší lokality. Největší zastoupení u nás má ve Velkopavlovické podoblasti a na Slovácku. Dále se pěstuje v Rakousku (zejména v Burgenlandu), Slovensku, Maďarsku (např. v okolí Egeru), Slovinsku, Chorvatsku a Německu (ve Würtembersku).
Jak ho poznáme?
Jedná se o odrůdu, která raší a kvete středně raně, avšak jejíž hrozny dozrávají až v druhé polovině října. Typický hrozen je středně velký až velký, středně hustý až hustý, křídlovitě rozvětvený, válcovitého tvaru. Tmavomodře zabarvené bobule jsou středně velké a kulaté. List je středně velký až velký, pětiúhelníkovitého tvaru, hladký, celistvý, případně jemně třílaločný. Řapíkový výkrojek je otevřený.
Pro vinohradníky
Frankovka dobře odolává jarním mrazům a středně odolná je vůči mrazům v zimě. Středně odolná je proti napadení plísní šedou a plísní révy, málo však odolává padlí révy. Náchylnější může být také na sprchávání květenství a vadnutí třapiny. Má bujný růst. Výnos hroznů bývá středně vysoký až vysoký, cukernatost moštu můžeme očekávat středně vysokou až vysokou. Vhodné pro pěstování jsou teplé lokality, dobře osluněné svahovité pozemky s lehčími písčitohlinitými, případně štěrkovitými a sprašovými půdami.
Pár slov k vínu
Barva vína bývá světle či tmavě rubínová s fialovými odlesky. Ve vůni lze nalézt lesní ovoce, třešně nebo švestky. Chuť můžeme očekávat plnou, extraktivní, lehce kořenitou s příjemnou tříslovinkou, případně lehčí kyselinkou u mladších vín. Víno z odrůdy Frankovka je vhodné také pro zrání v barikových sudech a pro archivaci na lahvi.
K jakému jídlu se hodí
Dobře vyzrálé víno ideálně doplní například zvěřinu, skopové maso, kachnu či husu, dále je vhodné k sýrům s výraznou chutí. Kabintení víno se hodí k rybám. Varianta rosé vín vynikne v kombinaci se saláty a lehčími pokrmy.
Zajímavosti
Frankovka je vhodná odrůda také pro výrobu slámových nebo ledových vín.
Značka: FR
Známé také jako: Lemberger nebo Blaufränkisch
Mezinárodní názvy: Blaufränkisch