Domů » Seznam míst » 14/C Hibernal

14/C Hibernal

Karlín | Body výletní trasy
Aromatická odrůda Hibernal patří mezi tzv. interspecifické odrůdy, s vyšší odolností proti houbovým chorobám. Hibernal též dobře odolává mrazu.

Původ

Hibernal je původem německá odrůda, kterou vyšlechtil v roce 1944 Dr. Helmut Becker ve Výzkumném ústavu v Geisenheimu. Rodiči jsou Seibel 7053 a Ryzlink rýnský. Jedná se o novou tzv. interspecifickou (neboli PIWI) odrůdu, která se vyznačuje vyšší odolností proti houbovým chorobám. V Německu se nijak významně nepěstuje. U nás byla tato odrůda zapsána do Státní odrůdové knihy v roce 2004 a patří mezi často vysazované bílé odrůdy. Nejvíce se pěstuje v podoblasti Velkopavlovické. V Čechách pak hlavně na Mělnicku.

Jak ho poznáme?

Rašení révy nastává středně raně, kvetení středně pozdně (v první polovině června), bobule zaměkají od poloviny srpna a sklizňová zralost hroznů je obvykle od poloviny října. Hrozen se vyznačuje malou až střední velikostí, kuželovitým tvarem, je středně hustý až hustý. Bobule jsou malé, kulaté, šedorůžové až světle nafialovělé barvy se zelenožlutým průsvitem, pevnou slupkou a dužninou nasládlé chuti. Odrůda má středně bujný až bujný růst. Dospělý list bývá středně velký až velký, srdcovitého tvaru, lehce třílaločný, s puchýřkatě vrásčitou horní stranou a lehce štětinkatou dolní stranou. Bazální výkrojek je otevřený, případně lehce překrytý. 

Pro vinohradníky

Plísni révy a plísni šedé odolává Hibernal středně dobře, vyšší odolnost vykazuje vůči napadení padlí révy a ke sprchávání květenství. Významnou odolnost má také proti jarním i zimním mrazům. Vhodné jsou pro něj teplé a dobře osluněné svahy. Z půdních podmínek jsou ideální písčité a hlinitopísčité půdy. Také vápenité půdy snáší dobře, naopak nevyhovují jí extrémně suché půdy. Plodnost bývá středně vysoká, cukernatost v moštu lze očekávat vysokou.

Pár slov k vínu

Víno je zelenožluté barvy. Vůně je krásně aromatická, můžeme zde najít tóny po broskvích, meruňkách, angreštu, černém rybízu, případně lipového nebo bezového květu. Chuť je plná, jemně kořenitá, vyvážená, s příjemnou kyselinkou a dlouhou dochutí. Hibernal je vhodný také pro výrobu „cuvée“ nebo pro tzv. „biovína“. 

K jakému jídlu se hodí

Skvělou volbou může být jeho podávání k předkrmům, dále rybím specialitám, asijské kuchyni, případně ke zrajícím sýrům. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se dobře snoubí s dezerty nebo ovocnými saláty.

Zajímavosti

Název této odrůdy odráží jeho schopnost dobře odolávat zimnímu mrazu, vychází z latinského „hiberna“ – v překladu „zima“. 

Značka: HIB
Známé také jako: Lidově Hiboš
Mezinárodní názvy: Hibernal

Máte dotaz?

Napište nám. Co nejdříve se vám ozveme zpátky.

    Chráněno službou reCAPTCHA. Google ochrana soukromí a smluvní podmínky.