Domů » Seznam míst » 17/B Muškát moravský

17/B Muškát moravský

Čejč | Body výletní trasy
Muškát moravský je raná moštová odrůda vyšlechtěná panem Křivánkem v Polešovicích z odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube.

Původ

Odrůdu vyšlechtil ve Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích na Moravě pan Václav Křivánek. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána v roce 1987 ještě pod původním označením MOPR podle zkratky názvů svých rodičů – odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. V roce 1991 byl přejmenován na Moravský muškát a o dva roky později na Muškát moravský. Od roku 1992 jsou práva k odrůdě chráněna zákonem. Muškát moravský je hojně rozšířen v celé vinařské oblasti Morava, nejvíce se pěstuje v domovské podoblasti Slovácko, nicméně najít ho můžeme také v Čechách nebo na Slovensku.

Jak ho poznáme?

Muškát moravský raší středně raně (většinou od druhé poloviny dubna) a kvete druhý týden v červnu. Bobule zaměkají od konce července. Jedná se o ranou moštovou odrůdu, jejíž hrozny dozrávají většinou od poloviny září. Typický hrozen je středně velký až velký, středně hustý, křídlatý a kuželovitého tvaru. Bobule žlutozelené barvy je středně velká, kulatá a jemně voskově ojíněná s výraznou muškátovou chutí dužniny. List je středně velký, pětilaločnatý, s hladkou horní stranou listu a s výraznějším zoubkováním. Řapíkový výkrojek bývá lyrovitý a otevřený.

Pro vinohradníky

Odolnost k napadení houbovými chorobami není příliš velká. Tenké listy mohou napadat roztoči, zralé hrozny bývají často lákadlem pro hmyz. Odrůda je středně odolná vůči sprchávání a dobře odolává zimním mrazům. Odrůda není náročná na polohu, nicméně je vhodná do vododržných, hlubších půd s dostatečným obsahem živin, naopak její pěstování v suchých půdách může mít nežádoucí vliv na vůni vína, případně hořkost v chuti. Výnos hroznů bývá středně vysoký, cukernatost moštu střední až vysoká. 

Pár slov k vínu

Barva tohoto aromatického vína je zelenožlutá, vůně je výrazně muškátová až ovocná, často vystupuje aroma citrusových plodů nebo černého rybízu. V chuti bývá víno lehčí, jemná kyselinka může být doprovázena ovocnou či jemně kořenitou dochutí. Muškát moravský je jednou z povolených odrůd pro výrobu Svatomartinského vína. Často se z této odrůdy vyrábí také šumivé víno, případně „cuvée“. Není příliš vhodné k archivaci.

K jakému jídlu se hodí

S oblibou se konzumují jak samotné hrozny z této aromatické odrůdy, tak i víno, které je vhodné jako aperitiv. Je ideální jej podávat k plodům moře, těstovinám nebo drůbeži, případně k ovocným salátům a dezertům.

Zajímavosti

„Muškátů“ existuje několik odrůd – např. Muškát Ottonel, který vznikl ve Francii, Muškát žlutý, ze kterého se na Slovensku dělají tokajská vína, řecký Muškát bílý, bulharský Muškat, portugalský Moscatel či francouzský Muscadet.

Značka: MM
Známé také jako: Moravský muškát či Mopr
Mezinárodní názvy: Moravian Muscat

Máte dotaz?

Napište nám. Co nejdříve se vám ozveme zpátky.

    Chráněno službou reCAPTCHA. Google ochrana soukromí a smluvní podmínky.