Domů » Seznam míst » 15/B Pálava

15/B Pálava

Čejč | Body výletní trasy
Odrůda Pálava vznikla křížením křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Ve vůni vína lze nalézt tóny čajové růže a zralého ovoce.

Původ

O její vznik se zasloužil Ing. Josef Veverka, který ji vyšlechtil v roce 1953 ve Šlechtitelské stanici vinařské ve Velkých Pavlovicích a následně ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau. Pojmenovaná je podle chráněné krajinné oblasti Pálava. V roce 1977 byla zapsána do Státní odrůdové knihy. Tato mladá odrůda se pěstuje zejména v Mikulovské podoblasti. 

Jak ho poznáme?

Pálava raší raně (od poloviny dubna) a kvete začátkem června. Hrozny této pozdní moštové odrůdy obvykle dozrávají v první polovině října. Vyznačuje se malým až středně velkým, středně hustým kónickým hroznem s křidélky u základu třapiny. Bobule jsou malé, kulaté, s růžovou, popř. růžově našedlou barvou slupky. Typický list bývá středně velký, lehce zvlněný, tří až pětilaločnatý, s mírnějšími výkrojky a mírně překrytým bazálním výkrojem. Profil čepele je na spodní části jemně štětinatý.           

Pro vinohradníky

Odrůda vykazuje střední odolnost k houbovým chorobám, méně však odolává padlí révy. Jedná se o odrůdu s bujným růstem a hustým olistěním. Je málo odolná proti jarním mrazům. Výnos hroznů bývá středně vysoký, cukernatost moštu můžeme očekávat velmi vysokou. Pálava je odrůda náročná na polohu. Preferuje dobře osluněné svahy s hlubokými, záhřevnými a optimálně vlhkými půdami. Naopak do suchých půd není příliš vhodná.

Pár slov k vínu

Aromatické víno zlatožluté barvy, s výraznými tóny čajové růže, citrusových plodů, tropického ovoce, muškátového oříšku, případně vanilky. V chuti bývá víno plné, harmonické, s příjemnou kyselinkou a dlouhou dochutí. Vína z odrůdy Pálava jsou v dobrých ročnících často adepty na výrobu vín v kategorii výběrů z hroznů a výběrů z bobulí. 

K jakému jídlu se hodí

Suchá vína z odrůdy Pálava jsou ideálním doplňkem k bílému masu nebo rybám. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí k dezertům, ovocným salátům a k plísňovým sýrům.

Zajímavosti

Odrůda Pálava hranice své oblíbenosti natolik přesáhla, že se u nás bohužel můžeme často setkat se sudovými víny, která se za Pálavu neprávem vydávají.  

Značka:
Mezinárodní názvy: Pálava

Máte dotaz?

Napište nám. Co nejdříve se vám ozveme zpátky.

    Chráněno službou reCAPTCHA. Google ochrana soukromí a smluvní podmínky.