18/B Rulandské šedé
Rulandské šedé se řadí mezi historické odrůdy původem z Burgundska ve Francii. Vzniklo zřejmě z pupenové mutace odrůdy Rulandské modré.
Původ
Historická odrůda, která pochází z oblasti Burgundska ve Francii. Jedná se zřejmě o pupenovou mutaci odrůdy Rulandské modré. Díky kupci Johannu Segerovi Rulandovi se po roce 1711 rozšířila odrůda do Německa a následně do dalších středoevropských zemí. Odrůdy Rulandské bílé a Rulandské modré však nesou název po panu Rulandovi zcela nelogicky. Rulandské šedé se dále pěstuje v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku, Slovensku a u nás. V České republice bylo do Státní odrůdové knihy zapsáno v roce 1941 a pěstuje se ve všech vinařských podoblastech, v současné době nejvíce v Mikulovské a Slovácké.
Jak ho poznáme?
Rašení Rulandského bílého nastává středně raně, kvete začátkem června, bobule zaměkají od začátku srpna a hrozny dozrávají koncem září až začátkem října. V dobrých ročnících a v kombinaci s ušlechtichtilou plísní lze dosáhnout vyšší cukernatosti přívlastkových vín. Typický hrozen této odrůdy se vyznačuje menší velikostí, hustým uspořádáním bobulí, je válcovitého tvaru a má jednu hlavní osu. Bobule jsou malé, kulatého tvaru, šedomodročervené barvy s voskovým ojíněním. List bývá středně velký, okrouhlého a zároveň širšího tvaru, většinou třílaločný. Listová čepel je lehce zvlněná až puchýřkatá, spodní strana listu je hladká. Bazální výkrojek je otevřený, lyrovitý případně ve tvaru písmene V.
Pro vinohradníky
Odrůda středně dobře odolává napadení plísni révy a sprchávání. Hůře odolává napadením padlí révy, hnilobě šedé a z virových onemocnění svinutce. Je citlivá na jarní mrazíky, neboť raší poměrně brzy. Zimním mrazům odolává poměrně dobře. Ideální pro pěstování této odrůdy jsou jižní a jihozápadní svahovité pozemky s teplými, hlubokými a výživnými půdami. Dobře snáší i vyšší obsah vápníku v půdě. Naopak nežádoucí jsou mělké a příliš suché kamenité a písčité půdy. Výnos hroznů lze očekávat střední, cukernatost moštu bývá vysoká.
Pár slov k vínu
Barva vína bývá zlatavěžlutá, případně až naoranžovělá. Ve vůni a chuti lze nalézt ovocné tóny po meruňkách, pomeranči či grepu, dále přezrálou hrušku, mango, případně sušené datle, mandlovinku a med. Typická je také chlebovinka. Chuť bývá plná, extraktivní, kořenitá, s nižší kyselinkou. Doporučuje se delší zrání.
K jakému jídlu se hodí
Skvělého snoubení můžeme dosáhnout v kombinaci s lehkými předkrmy, smetanovými omáčkami, těstovinami, rybími specialitami, pečeným drůbežím masem, případně se zrajícími sýry. Sladké varianty vín jsou ideální k dezertům.
Zajímavosti
Rulandské odrůdy byly vyšlechtěny v Burgundsku a tak se jim začalo i v jiných zemích říkat „burgundská“, což bylo ovšem k nevůli burgundských vinařů. Výsledkem je velké množství synonym.
Značka: RŠ
Známé také jako: Pinot gris, Burgundské šedé, Burgund šedý, Roučí šedé, Šeďák, Ruland, Muryšák, Klevner
Mezinárodní názvy: Pinot gris