01 Ryzlink vlašský
Ryzlink vlašský je starobylá odrůda. Dozrává pozdně a poznáte ho především podle žlutozelené barvy slupky s výraznou tečkou.
Původ
Není jednoznačné, odkud tato starobylá odrůda pochází, z největší pravděpodobností z oblasti Champagne ve Francii. Méně často se také uvádí, že má původ v severní Itálii, případně z oblastí kolem Dunaje. Jeho největší zastoupení dnes najdeme zejména ve státech jihovýchodní Evropy. Na Moravě se začalo s jeho výsadbou kolem roku 1900. Největší rozlohy najdeme zejména v podoblasti Mikulovské, Velkopavlovické, Slovácké. Do Státní odrůdové knihy byl zapsán v roce 1941.
Jak ho poznáme?
Jedná se o pozdní odrůdu. Raší pozdně (koncem dubna), zaměkání bobulí nastává koncem srpna a hrozny dozrávají obvykle v první polovině října. Typický hrozen je malý až středně velký, poměrně hustý, válcovitého tvaru, u základu třapiny obvykle s přívěskem malého střapce. Bobule jsou malé až středně velké, kulaté, se žlutozelenou barvou slupky a s výraznou tečkou. List je světle zelené barvy, středně velký, tří až pětilaločnatý, s výrazným zoubkováním. Horní strana listu je hladká, spodní lehce ochlupená. Bazální výkrojek bývá otevřený a lyrovitý.
Pro vinohradníky
Ryzlink vlašský vykazuje poměrně nižší odolnost proti napadení houbovými chorobami. Středně odolný je proti sprchávání květenství. Dobře však odolává jarním i zimním mrazům. Odrůda má vyšší citlivost vůči fyziologickému vadnutí třapiny a nedostatku hořčíku v půdě. Naopak vyšší obsah vápníku v půdě jí nevadí. Pro pěstování Ryzlinku vlašského jsou ideální dobře osluněné, ne příliš větrné svahovité pozemky. Nemá vysoké požadavky na půdu, vhodné mohou být písčité, hlinité i kamenité půdy. Řez révy se doporučuje na delší tažně. Výnos hroznů bývá středně vysoký, cukernatost moštu je většinou vysoká.
Pár slov k vínu
Barva vína je světle žlutozelená. Ve vůni můžeme najít květinové tóny, např. lipový květ, případně ovocné aroma po angreštu, rybízu, až po med. Chuť bývá plná, se svěží šťavnatou kyselinkou a ovocnou či bylinnou dochutí. Kromě výroby jakostních odrůdových vín je vhodný k výrobě „cuvée“. Výbornou surovinou může být také pro výrobu vín ledových. Vhodný je i k archivaci.
K jakému jídlu se hodí
Podávat ho můžeme jako aperitiv, případně ke studeným předkrmům. Skvěle podtrhne chuť zeleninových polévek, salátů, rybích specialit a vyzrálých sýrů. Vhodného párování můžeme docílit také s různými úpravami masa.
Zajímavosti
Zdánlivá podobnost mezi Ryzlinkem vlašským a Ryzlinkem rýnským je náhodná, neboť je jedná o geneticky rozdílné odrůdy.
Značka: RV
Známé také jako: Welschriesling, Vlašák, Ryzlink italský
Mezinárodní názvy: Welschriesling