11/A Sauvignon
Sauvignon patří mezi starobylé moštové odrůdy původem z Francie. U nás se začal pěstovat v 16. století díky habánům.
Původ
Sauvignon se řadí mezi starobylé moštové odrůdy. Původ má pravděpodobně ve Francii v oblasti Bordeaux nebo v okolí řeky Loiry, kde je dodnes hojně pěstován. Podle vědeckých zjištění se může jednat o samovolného křížence odrůd Chenin blanc a Tramín. Kromě Evropy se rozšířil také do Kalifornie, Chile, Argentiny, Jihoafrické republiky, Austrálie či Nového Zélandu. U nás se začal pěstovat v 16. století díky habánům. V roce 1952 byl Sauvignon zapsán do Státní odrůdové knihy. V České republice se pěstuje zejména na Moravě, nejvíce v Mikulovské, Znojemské a Velkopavlovické podoblasti.
Jak ho poznáme?
Raší středně raně, kvete začátkem června a hrozny dozrávají obvykle až začátkem října. Vyznačuje se malým, hustým hroznem válcovitého tvaru, u třapiny může být křídlatý. Bobule jsou malé až středně velké, elipsovitého nebo kulatého tvaru a zelenožluté barvy. Slupka bývá poměrně pevná s jemnými nahnědlými tečkami. Aroma dužniny může připomínat travnaté tóny. Olistění bývá husté. Listy jsou malé až středně velké, tří až pětilaločnaté se zřetelnými výkrojky a zvlněnou čepelí. Bazální výkrojek bývá obvykle lyrovitý, otevřený nebo slabě překrytý.
Pro vinohradníky
Odrůda je málo odolná proti houbovým chorobám, zejména v hustých výsadbách. Proti jarním i zimním mrazům odolává slabě. Náchylný může být také na sprchávání květenství. Z hlediska polohy se mu nejlépe daří na slunných svahovitých pozemcích. Žádoucího aroma dosahuje zejména díky střídání teplot. Nesnáší příliš suché nebo naopak zamokřené půdy. Vyhovující mohou být písčité až kamenité půdy. Ideální je řez na dlouhé tažně. Výnos hroznů bývá nízký až střední, cukernatost v moštu můžeme očekávat střední až vyšší.
Pár slov k vínu
Barva vína je zelenožlutá. Ve vůni lze najít intenzivní aroma po kopřivách, čerstvě posečené trávě, případně kvetoucím bezu. U vín z vyzrálejších hroznů se objevují ovocné tóny po broskvích, angreštu či černém rybízu, až po aroma citrusových plodů. Chuť bývá extraktivní, minerální, s jemnou až pikantní kyselinkou a kořenitou dlouhou dochutí.
K jakému jídlu se hodí
Víno je ideální jako aperitiv, případně k lehkým studeným předkrmům. Nazrálé výběry je vhodné servírovat k rybám a mořským plodům, k těstovinám, drůbeži, krémovým omáčkám a zeleninovým polévkám.
Zajímavosti
Slovní základ názvu odrůdy „sauvage“ lze přeložit jako divoký, neboť byla považována za selekci divoké révy.
Značka: SG
Známé také jako: Sauvignon blanc nebo lidově Saviňon
Mezinárodní názvy: Sauvignon blanc