04/C Svatovavřinecké
Ve víně této odrůdy lze nalézt tóny po višních, černém rybízu, švestkách, případně po povidlech. Hodí se pro zrání v sudech.
Původ
Jednou z teorií je, že domovinou této historicky významné odrůdy je Francie, dost možná obec Staint-Laurent v Bordeaux. Další teorie říká, že pochází z Alsaska. Podle genetických analýz je jedním z možných rodičů Rulandské modré. U nás se pěstuje od roku 1900 a v současné době patří mezi naše nejpěstovanější modré odrůdy. Do Státní odrůdové knihy bylo zapsáno v roce 1941. Pěstuje se ve všech vinařských podoblastech, největší zastoupení má v podoblasti Velkopavlovické. V Čechách pak hlavně na Litoměřicku a Mělnicku. Dále se hojně pěstuje na Slovensku, v Rakousku a v Německu.
Jak ho poznáme?
Raší poměrně raně, kvete začátkem června a bobule zaměkají v 1. polovině srpna. Hrozny se sklízí obvykle začátkem října. Typický hrozen bývá střední velikosti, středně hustý až hustý, kuželovitého tvaru, při základu třapiny křídlatý. Bobule jsou středně velké, kulatého až oválného tvaru, modré až modročerné barvy s jemným voskovým ojíněním a středně silnou slupkou. Odrůda je středně bujného růstu. List bývá středně velký, tří až pětilaločnatý, tmavě zelené barvy. Řapíkový výkrojek je lyrovitý, úzce otevřený nebo uzavřený s průsvitem.
Pro vinohradníky
Svatovavřinecké je málo odolné proti napadení padlím révy a plísni šedé. Středně odolává napadení plísni révy. Vůči zimním mrazům je odolný středně. Méně odolává jarním mrazíkům. Náchylné je také na sprchávání květenství, zejména při přehnojení dusíkem. Nemá vysoké nároky na polohu ani na půdní podmínky. Ideální jsou snadno záhřevné písčito-hlinité a štěrkovité půdy. Je tolerantní také k půdám s vyšším obsahem vápníku. Řez je doporučován na delší tažně. Výnos bývá obvykle střední, cukernatost v moštu středně vysoká.
Pár slov k vínu
Víno je intenzivně tmavě červené až fialové barvy. Ve vůni můžeme najít ovocné tóny po višních, švestkách, černém rybízu až po povidla. Chuť je ovocitá, šťavnatá s vyšší kyselinkou, tříslovinou a dlouhou sametovou dochutí, zejména u nazrálých vín. Hodí se pro zrání v barikových sudech. Je jednou z povolených odrůd pro výrobu Svatomartinského vína.
K jakému jídlu se hodí
Je vhodným doplňkem pečené drůbeže, zvěřiny, uzeného a steaků. Skvěle podtrhne také chuť grilovaných či smažených ryb nebo vyzrálých plísňových sýrů.
Zajímavosti
Možný původ názvu této odrůdy je také přisuzován tomu, že hrozny se v jižní Francii začínají zabarvovat kolem 10. srpna, kdy má svátek Sv. Vavřinec.
Značka: SV
Známé také jako: St. Laurent, Pinot Saint Laurent nebo lidově Vavřinec, Vavřinecké, Vavřiňák
Mezinárodní názvy: St. Laurent