22/C Veltlínské zelené
Veltlínské zelené je naší nejpěstovanější bílou moštovou odrůdou. Vína bývají plná, kořenitá, příp. minerální, s pikantní kyselinou.
Původ
Jedná se pravděpodobně o samovolného křížence odrůd Tramín a St. Georgen. Tato historická odrůda pochází zřejmě z Dolního Rakouska. Jiná teorie praví, že může pocházet také z údolí Valentino v severní Itálii. Pěstování Veltlínu zeleného je rozšířeno zejména v zemích bývalé Rakousko-uherské monarchie. Do Státní odrůdové knihy byl zapsaný v roce 1941. Největší výměry této odrůdy jsou na Velkopavlovicku, Mikulovsku a Znojemsku.
Jak ho poznáme?
Odrůda raší středně pozdně (koncem dubna), středně pozdně nastává i kvetení a zaměkání bobulí. Hrozny se sklízí obvykle až začátkem října. Vyznačuje se středně bujným až bujným růstem. Typický hrozen je středně velký až velký, středně hustý až hustý, válcovitě kuželovitého tvaru a křídlatý při základu třapiny. Bobule je středně velká, kulatá, se zelenožlutou barvou slupky a s nahnědlými tečkami. List bývá středně velký až velký, zřetelně pětilaločnatý s výrazným zoubkováním a s lehce vrásčitou horní a slabě ochlupenou dolní stranou listu. Bazální výkrojek je lyrovitý, otevřený nebo lehce překrytý.
Pro vinohradníky
Odrůda je citlivá na jarní mrazíky a na napadení plísní révy a padlím révy. Proti písni šedé odolává středně, střední odolnost vykazuje i vůči sprchávání květenství. Poměrně náchylná je na napadení červenou spálou a svinutkou. Veltlínské zelené je ideální vysazovat na dobře osluněné a vzdušné svahy, nejlépe do jejich střední a horní části. Vhodné jsou zejména hluboké, teplé a dobře vyživované půdy hlinité a sprašové. Dlouhodobé sucho, nebo naopak zamokřené půdy jí neprospívají, stejně jako vysoký obsah vápna v půdě. Výnos hroznů bývá obvykle středně vysoký až vysoký, cukernatost moštu lze očekávat středně vysokou.
Pár slov k vínu
Barva vína je zelenožlutá, ve vůni můžeme cítit jemné muškátové či travnaté aroma, lipový květ, pepř, až po ovocné a medové tóny u nazrálých vín. Chuť bývá plná, kořenitá, minerální, s pikantní kyselinkou, případně s lehkou mandlovinkou. Z Veltlínského zeleného je vhodné vyrábět také cuveé nebo šumivá vína. V létě může být osvěžující ve formě vinného střiku. Vína vyšší jakosti mohou být ideální k archivaci.
K jakému jídlu se hodí
Víno z odrůdy Veltlínské zelené se hodí k doplnění studených předkrmů, dále k rybám, polévkám, zeleninovým salátům, stejně tak jako ke kořenitým úpravám drůbeže nebo hovězímu steaku.
Zajímavosti
Veltlínské zelené je u nás nejpěstovanější bílou moštovou odrůdou.
Značka: VZ
Známé také jako: Grüner Veltliner, Bělošpičák, Ryvola bílá, Veltlín, Veltlín zelený, Muškatel zelený, Bělošpičák
Mezinárodní názvy: Grüner Veltliner